lördag 14 juli 2012

VILDA DJUR ...

Nu har det gått några veckor sedan en tjej som var anställd på Djurparken i Kolmården var själv inne hos de "tama" vargarna för att socialisera med dem.
Hon kände dem sedan de kom till djurparken som små valpar och hon hade lekt med dem såååå många gånger tidigare, tills det tragiska inträffade, det oväntade skedde för alla de som jobbade och som litade på sina vargar.
Något gick "fel" och vargarna attackerade den personen som de hade lekt med och som hade sett dem växa. 
Vad hände? Ingen videokamera fanns på plats för att lämna en sann bild, en slags förklaring till alla de frågetecken som har uppkommit kring denna tragedi.

Jag fick möjligheten att just på Kolmården gå in till just samma vargar och minns hur stora och tunga de var när de hoppade på mig och min dåvarande kollega.
När jag la mig bakom denna vackra exemplar så morrade han lite lätt. Inte alls konstigt då jag var bakom honom, där han inte hade någon koll på mig.




Det som är viktigt är att respektera naturen och dess invånare.
Att respektera detta gör vi genom att inte glömma att oavsett VAD så är de och alltid kommer att förbli vilda djur med de insikter som kännetecknar dem.

Trots att jag älskade att gå in, klappa och ta kort på dem så stor respekt till alla de djurparker som inte låter människan interagera med vilda djur oavsett hur lukrativt detta kan vara för dagskassorna, stor respekt till de djurparker där målet är inte att få vilda djur att bli tama men där målet är att få beskåda djuren på distans för att titta, lära oss men inte för att förmänskliga.

Det jag ej kan förstå är att personalen hade tillstånd att gå in hos en flock vargar som ensam person.
Just den biten har jag ingen förståelse för... Allt kan hända och man skall aldrig vara själv vid vissa möten.

Blev dock irriterad över median som visade bilder på Zlatan och Mellberg med texter under som "nära döden"
Ord som skall få oss läsare att vilja köpa en tidning men som även får konsekvensen att sagan om Rödluvan och den stygge vargen får en ny start...

Oavsett händelser och dubbel moral i frågan så måste jag ändå erkänna att det var en otrolig upplevelse 
som dock grundar sig på tillit till att personalen vet att det är säkert, en tillit som vi idag vet aldrig går att få.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar