lördag 17 september 2011

DUBBELMORAL ...

Livet består av många moraliska frågeställningar där man måste välja var man står i diverse frågor.
Jag har alltid varit HELT emot allt som har med päls att göra.
Har tom. varit irriterad mot min egna syster om hon har valt att modella på någon pälsmodevisning och nu har jag/vi tagit in både några få pälsar och mössor i just päls.

Har alltid hänvisat till att man kan välja fuskpälsar där inga djur har lidit för att vi skall ta på oss något som känns snyggt & lyxigt.
Den lyxen har ett allt för stort pris då djur har lidit för vår egen ytliga begär.

Igår fick vi som sagt levererat till butiken en fantastisk vacker kaninpäls från svenska märket Valerie som jag bara älskar och känner numera tyngden av den dubbelmoral som denna päls innebär för min hjärna & hjärta.
Erkänner att dubbelmoralen började redan när jag köpte mig en Woolrich jacka och fortsatte med mina Uggsköp för att inte tala om Parajumpers jackan. Woolrich luvorna består av rävpäls, något som jag tycker är hemskare då kaniner till skillnad från rävar äts åtminstone upp.


Visst kan jag söka en mängd ursäkter för det jag egentligen hade önskat stå emot.
Oscar Wilde har uttryckt det på ett utmärkt sätt:
"De enda frestelserna jag ej kan motstå är de jag faller för"
Jag har helt enkelt fallit ... 

Nu har jag ställt mig frågan och bestämt mig för det svaret som jag ger till mig själv.
De enda pälsarna som är ok är de som består av djur som vi äter, som inte endast avlas för sin päls.
Å andra sidan hur kan jag vara säker?
Vissa skulle kunna hänvisa till att i vissa länder kanske man äter hund? Skulle detta då vara helt ok. för min moral?
Om man äter kaniner men låter de lida före är detta ok?

En kvinna frågade mig i butiken igår om jag tror att hon kan använda sin gamla minkpäls som endast hänger i garderoben... Svårt att säga. Den är gammal. Inga djur behöver offra sitt liv pga. det till skillnad från den jag har valt att ta på mig.
Var går gränserna? Gränserna är individuella, det är vi som bestämmer var de går, vi som skall leva med våra egna val, vi som står till svars för dem gentemot oss själva och vårt egentliga tyckande.
Jag vet att jag har gjort ett val som inte alls går i linje med den moral jag önskar besitta men jag erkänner den svaghet jag visar och har på något sätt hittat en slags kompromiss för mitt val.

Hur tänker du själv?





2 kommentarer:

  1. Hej såååå söt du är i denna päls ,resonerar som du i dessa djur frågor.Svårt med gräns dragning.För mig är väskor och skor helt OK men det är också gjort av skinn från djur.Lena

    SvaraRadera
  2. Tack Lena,
    har blivit päls svag något jag aldrig trodde att jag skulle bli ... =(
    Min nya gräns är djur vi själv äter eller inte och att det är made in Sweden då tron finns att inga grymheter förekommer här ...
    Det är dock en tro ...

    Kram

    SvaraRadera