lördag 2 juli 2011

POWER

Forskning 



Uttalandena är baserade på en anonym undersökning i en tidning som riktar sig till välutbildad personal. 25 % av deltagarna i undersökningen hade haft en affär, åtminstone en gång, och antalet män och kvinnor var ganska jämnt. Forskarna tror att makt leder till en grundläggande känsla av självförtroendet – även för potentiella nya partners. Det är därför som mäktiga människor har en större benägenhet att ha en affär.

Män älskar makt, och kvinnor älskar mäktiga män
Om man tittar på listan över de mest inflytelserika män som har haft en affär eller två, är listan oändligt lång, för att nämna några;  Kung Carl Gustaf, Tiger Woods, Brad Pitt, David Letterman, Donald Trump, Bill Clinton, Silvio Berlusconi och den senaste Arnold Schwarzenegger och direktören för Internationella valutafonden (IMF), Dominique Strauss-Kahn.
Enligt könsforskaren Kenneth Reinicke är det ganska tydligt att mäktiga män har fler snedsprång: ” Män har ofta utnyttjat makt till mer än att bara ta beslut i sitt företag. Ta till exempel, direktören för IMF, som det skrivs om väldigt mycket just nu. En del av förklaringen till detta, är att det ligger i mäktiga mäns kultur att agera med hela sin personlighet och att bruka de fördelar och privilegier som tillhör en makthavande position – och för övrigt, kvinnor älskar män, som spelar ”maktspelet”.

Kvinnorna har lika många affärer
Kenneth Reinicke kan däremot inte förstå hur kvinnor med makt har lika många affärer som män med makt. “Det förvånar mig mycket, då jag vill tro att otrogna kvinnor bara kommer från ett förhållande som inte fungerar. Karriärkvinnor på toppen framstår ofta som superseriösa, och har ofta svårt att hitta partner. Tanken om att kvinnan tjänar dubbelt så mycket än dem själv, skrämmer mannen – så det förvånade mig väldigt mycket om kvinnor med makt beter sig på samma sätt som män som sitter på mäktiga positioner “, säger han.
Men enligt undersökningen, är alltså kvinnor otrogna lika mycket som män. Detta kan, enligt Joris Lammers, Tilburg University, förklaras med den ökande graden av jämlikhet mellan män och kvinnor, och att inte tala om den ökande mängden kvinnor i starka positioner.

(Källor: www.videnskab.dk och www.nrk.no)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar